KELEBIHAN DAN KEBAIKAN MENGAMALKAN VITAMIN E
Korang tahu tak VITAMIN E antara vitamin yang diperlukan oleh badan kita? Vitamin E ni terkenal dengan antioksidan yang dapat membantu masalah selullar dalam badan. Ini bermaksud ia membantu dalam melindungi tisu badan kita daripada kerosakan radikal bebas yang boleh merosakkan sel, tisu dan juga organ. Radikal bebas ini juga dikaitkan dengan penuaan pra-matang. Bagaimana nak tahu kita telah mengambil vitamin E secukupnya ? Sehari kita perlu dapat 400IU vitamin E untuk membantu sel-sel dalam badan kita sihat untuk melawan radikal bebas. Gambar di atas menunjukkan antara sumber makanan yang mengandungi vitamin E. Sebagai contoh, mampukah kita menghabiskan semangkuk 8kg bayam setiap hari? Antara sumber makanan yang mengandungi Vitamin E: ◾kekacang ➡️ Almond, kacang tanah, hazelnut. ◾Sayuran hijau ➡️ brokoli, bayam, kangkung ◾Minyak sayuran ➡️ sunflower, jagung, dan minyak soyabean ◾Bijian ➡️ biji sunflower ◾Buah-buahan ➡️ betik, alvocado, mangga, buah zaiton Sim